Nie uważam, że musimy wszystko w kuchni przygotowywać samodzielnie od a do z. Oczywiście im mniej korzystamy z półproduktów, tym zazwyczaj lepiej dla naszego zdrowia, jednak większość z nas nie ma aż tyle czasu.

Jest jednak kilka produktów, które wykorzystuję często w kuchni i  trudno mi wyobrazić sobie już kupowanie ich w sklepie. Tym bardziej, że ich przygotowania zajmuje naprawdę kilka chwil :)

.::RMT::. / Foter / CC BY-SA

Dzisiaj pierwsze odsłona takich podstawowych przepisów. Zapraszam Was na aromatyczne i sycące:

MASŁO ORZECHOWE 



Przepis banalny, podstawowy, przydatny do przygotowania mnóstwa innych potraw, ale masło orzechowe nadaje się idealnie na przekąskę i deser samo w sobie! 


Jedyne czego potrzebujecie to w miarę dobry blender z misą i ok. 5 minut wolnego czasu 

Składniki:
250 g orzeszków ziemnych (lub innych orzechów) bez soli i tłuszczu
1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
2 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki soli

Orzeszki można uprażyć w piekarniku do momentu aż zaczną pięknie pachnieć. Orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy na mąkę. Następnie dodajemy olej, miód i sól i miksujemy dalej, przerywając od czasu, by czasem nie spalić blendera. Gdy masa będzie już gęsta i gładka, przekładamy ją do słoiczka i.... albo jemy albo chowamy do lodówki i jemy "przy okazji". 


SMACZNEGO !



Dlaczego warto przygotować masło orzechowe samodzielnie w domu?

 DeSegura89 / Foter / CC BY

  • jest PYSZNE!
  • jest to naprawdę niesamowicie szybkie!
  • jest znacznie tańsze (z tych proporcji wytworzymy ok. 300 g masła orzechowego za ok. 4 zł, w sklepie za taką porcje zapłacimy nawet 10-12 zł)
  • to my kontrolujemy składniki (możemy nie dodawać w ogóle miodu i soli, użyć dobrej jakości oleju, w sklepie dostajemy gotową mieszankę)
  • kupne masła orzechowe (większość!) zawiera ok. 60-80% orzechów, reszta to olej (słonecznikowy, palmowy, więc niezbyt zdrowy), dużo soli i cukru.
  • jest bardzo zdrowe ( jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych; składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku; witamin: E, kwasu foliowego, B1, PP)
  • Idealnie nadaje się na przekąskę dla Ciebie i Twojego dziecka!


Co o tym myślisz? Zostaw swój komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

About